Articles - Health is beauty blog

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) στην υγεία του δέρματος

Health is beauty blog
Δημοσιεύθηκε από σε Medical articles, ιατρικά αρθρα, · 21 Φεβρουάριος 2020
Tags: ΒιταμίνηCασκορβικόοξύυγείατουδέρματος
Οι βιταμίνες είναι οργανικές ουσίες που διατηρούν τη μεταβολική λειτουργία και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε διαφορετικούς φυσικούς και χημικούς παράγοντες.
 
H βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη και ένα αναγνωρισμένο αντιοξειδωτικό φάρμακο που χρησιμοποιείται τοπικά στην δερματολογία για τη θεραπεία και πρόληψη των αλλαγών που σχετίζονται με τη φωτογήρανση, καθώς και για τη θεραπεία της υπερχρωμάτωσης. Η βιταμίνη C έχει εξουδετερωτικές ιδιότητες των ελευθέρων ριζών και είναι σε θέση να αλληλεπιδρά με ιόντα υπεροξειδίου, υδροξυλίου και ελεύθερων ιόντων οξυγόνου, αποτρέποντας τις φλεγμονώδεις διεργασίες, καρκινογόνους παράγοντες και άλλες διεργασίες που επιταχύνουν τη φωτογήρανση στο δέρμα.
 
Σε αντίθεση με τα φυτά και τα περισσότερα ζώα, οι άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα να συνθέτουν την δική τους βιταμίνη C λόγω της ανεπάρκειας ενός ενζύμου (οξειδάση L-gulono-γάμμα-λακτόνη), που παίρνει μέρος στη βιοσύνθεση του ασκορβικού οξέος. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, οι άνθρωποι λαμβάνουν αυτή τη βιταμίνη από τη διατροφή και / ή τα συμπληρώματα βιταμινών, εμποδίζοντας έτσι την ανάπτυξη ασθενειών και πετυχαίνοντας μία καλή λειτουργία του οργανισμού. Η βιταμίνη C εμπλέκεται σε σημαντικές μεταβολικές λειτουργίες και είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και διατήρηση υγιών οστών, δοντιών και ούλων, συνδέσμων και αιμοφόρων αγγείων. Η βιταμίνη C είναι μια πολύ ασταθής βιταμίνη και εύκολα οξειδώνεται σε υδατικά διαλύματα και καλλυντικά σκευάσματα. Χρησιμοποιείται εκτενώς ως συστατικό σε αντιγηραντικά καλλυντικά προϊόντα, όπως το ασκορβικό νάτριο ή το παλμιτικό ασκορβύλιο. Αυτή η ανασκόπηση αναλύει και περιγράφει τους πιθανούς ρόλους της βιταμίνης C στην υγεία του δέρματος και τις κλινικές εφαρμογές (αντιοξειδωτικές, φωτοπροστατευτικές, αντιγηραντικές και αντιδιαβρωτικές επιδράσεις) του τοπικού ασκορβικού οξέος στο δέρμα και κύριους μηχανισμούς δράσης του.
 
Είναι ένα ασταθές, υδατοδιαλυτό, ασταθές οργανικό οξύ το οποίο μπορεί εύκολα να οξειδωθεί ή να καταστραφεί από ελαφρές, αερόβιες συνθήκες (οξυγόνο), υψηλές θερμοκρασίες, αλκάλια, χαλκό και βαρέα μέταλλα.
 
Η απορρόφηση του ασκορβικού οξέος στο έντερο περιορίζεται από έναν ενεργό μηχανισμό μεταφοράς. Η βιοδιαθεσιμότητα του ασκορβικού οξέος στο δέρμα είναι ανεπαρκής όταν χορηγείται από το στόμα. Κατά συνέπεια, η στοματική οδός δεν μπορεί στην πραγματικότητα να παράσχει μια πηγή ασκορβικού οξέος σε περιφερειακές δομές όπως το δέρμα. Η μόνη οδός για το δέρμα είναι οι τοπική εφαρμογή, αποδεικνύοντας ότι η χρήση αυτής της τοπικής εφαρμογής προάγει τη χειρουργική επούλωση και την καλύτερη αναδόμηση των ιστών.

 
Φωτογραφική ζημιά / φωτογήρανση / φωτοπροστασία
 
Η βιταμίνη C δρα για την προστασία του δέρματος από το οξειδωτικό στρες με τη διαδοχική δωρεά ηλεκτρονίων για την εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, καθώς οι οξειδωμένες μορφές του ασκορβικού οξέος είναι σχετικά μη δραστικές.
 
Η επαναλαμβανόμενη έκθεση στο υπεριώδες φως, μειώνει τη διαθεσιμότητα ασκορβικού οξέος στο δέρμα. Η βιταμίνη C εμπλέκεται στη σύνθεση, αποχρωματισμό και αντιοξειδωτική δράση στο δέρμα.
 
Ως αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη C δρα για την προστασία του δέρματος από τα αντιδραστικά είδη οξυγόνου (ROS) που παράγονται από την έκθεση στο ηλιακό φως. Σε βιολογικά συστήματα, μειώνει τις ελεύθερες ρίζες με βάση τόσο το οξυγόνο όσο και το άζωτο, και επομένως καθυστερεί τη διαδικασία γήρανσης.
 
Επούλωση πληγών
 
Όταν η βιταμίνη C είναι ανεπαρκής, οι ινοβλάστες παράγουν ασταθές κολλαγόνο, παρέχοντας ένα αδύναμο πλαίσιο για επιδιόρθωση, το οποίο καθιστά δύσκολη την επούλωση του τραύματος.
 
Τα επίπεδα ασκορβικού οξέος είναι συνήθως χαμηλά σε ηλικιωμένους ασθενείς, γεγονός που μπορεί να συμβάλει σε βραδύτερη και πιο δύσκολη επούλωση πληγών.
 
Ο ρόλος της συμπλήρωσης ασκορβικού οξέος στην επούλωση πληγών παραμένει όμως αμφισβητούμενος. Ο Levenson και ο Demetriou δεν βρήκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η θεραπεία των πληγών βελτιώνεται με τη συμπλήρωση ασκορβικού οξέος, παρόλο που οι ασθενείς με κρίσιμη νόσο μπορούν να επωφεληθούν από τα συμπληρώματα λόγω της εξάντλησης των δικών τους αποθεμάτων. Όταν οι ασθενείς έχουν χαμηλά επίπεδα ασκορβικού οξέος, συνήθως παρατηρείται μια πιο αργή και πιο δύσκολη επούλωση πληγών.
 
Αντι-χρωστική δράση
 
Η βιταμίνη C παίζει επίσης ρόλο αντι-χρωστικής ουσίας. Αλληλεπιδρά με ιόντα χαλκού στη δράση του ενζύμου της τυροσινάσης, αναστέλλοντας έτσι τη δράση του ενζύμου. Η τυροσινάση είναι το κύριο ένζυμο που είναι υπεύθυνο για τη μετατροπή της τυροσίνης σε μελανίνη, και έτσι η βιταμίνη C μειώνει τον σχηματισμό της μελανίνης
 
Ασφάλεια
 
Η βιταμίνη C είναι ασφαλής σε υψηλά επίπεδα χρήσης για μεγάλες χρονικές περιόδους, εν μέρει λόγω της διαλυτότητάς της στο νερό.
 
Δεν παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες σε καμία από τις καλά ελεγμένες μελέτες με ημερήσια πρόσληψη 100 φορές μεγαλύτερη από την ημερήσια ποσότητα βιταμίνης που συνιστάται στην Αμερική. Οποιαδήποτε υπερβολική κατανάλωση βιταμίνης C τείνει να εκκρίνεται από το σώμα στα ούρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συγκεντρώσεις ασκορβικού οξέος και άλλων υδατοδιαλυτών βιταμινών σπάνια συσσωρεύονται σε τοξικά επίπεδα.
 
Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι η πρόσληψη ασκορβικού οξέος μεταξύ 1000 mg και 1500 mg ημερησίως μπορεί να προκαλέσει στο σώμα συμπτώματα όπως γαστρικό πόνο, διάρροια και μετεωρισμό. Ωστόσο, αυτές οι επιδράσεις δεν έχουν αποδειχθεί σε εργαστηριακές δοκιμές και οι κίνδυνοι τοξικότητας του ασκορβικού οξέος με υψηλά επίπεδα χρήσης φαίνεται να είναι σχετικά περιορισμένοι σε σύγκριση με τα θετικά οφέλη για την υγεία που συνδέονται με τη χρήση του.
 
Η βιταμίνη C και τα παράγωγά της, χρησιμοποιούνται ως αντιγηραντικά καλλυντικά προϊόντα. Υπάρχουν λίγες περιπτώσεις, που αναφέρονται στη βιβλιογραφία, σχετικά με δερματίτιδα επαφής που προκαλείται από παράγωγα ασκορβικού οξέος σε καλλυντικά τοπικά σκευάσματα.
 
Η πρόσληψη λαχανικών και φρούτων είναι ευεργετικά συνδεδεμένη με την καλή υγεία του δέρματος. Αν και το ενεργό συστατικό των φρούτων και των λαχανικών που είναι υπεύθυνο για αυτό το όφελος δεν έχει εντοπιστεί, αφού πιθανόν, είναι ένα πολυπαραγοντικό αποτέλεσμα, αποδείχθηκε όμως ότι η παρουσία του ασκορβικού οξέος σχετίζεται στενά με την πρόσληψη αυτών των τροφών.
 Δείτε επίσης
Πηγές άρθρου:



Επικοινωνία
Athens Pallini
15351
healthisbeautyblog@gmail.com
Επιστροφή στο περιεχόμενο