Πώς αντιδρά το ανθρώπινο σώμα στον κορωνοϊό Covid-19

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πώς αντιδρά το ανθρώπινο σώμα στον κορωνοϊό Covid-19

Health is beauty blog
Στην αρχή της πανδημίας του κορονοιού COVID-19  οι πληροφορίες μας ήταν από κλινικές αναφορές περιπτώσεων του COVID-19 και ότι γνωρίζαμε από τις πανδημίες γρίπης και το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο sars που προέκυψε από το SARS-CoV.
 
Γρήγορα ανακαλύψαμε ότι ο Covid-19 ήταν πολύ διαφορετικός από την εποχική γρίπη αλλά χρειάστηκε περισσότερος χρόνος για να συνειδητοποιήσουμε ότι υπήρχαν σημαντικές διαφορές και ομοιότητες με τον sars. Για παράδειγμα, ο COVID-19 είναι μολυσματικός ακόμη και κατά τη διάρκεια της προσυμπτωματικής φάσης. Ο υποδοχέας μετατροπής του ενζύμου της αγγειοτενσίνης 2 (ACE2), ο οποίος επιτρέπει στον ιό να εισέλθει στο σώμα, μπορεί επίσης να είναι το κλειδί για την προστασία των πνευμόνων στις μεταγενέστερες φάσεις της νόσου.
 
Για να καταλάβουμε Τι συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα. Η ασθένεια χωρίστηκε σε 4 φάσεις. Ήπια μέτρια σοβαρή και κρίσιμη.
 
Φάση 1: Εισβολή κυττάρων και ιογενής αναπαραγωγή στη μύτη
 
Φάση 2: Η αναπαραγωγή στον πνεύμονα και ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος
 
Φάση 3: Πνευμονία
 
Φάση 4: Σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας, με καταιγίδα κυτοκινών και πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων
 
Φάση 1 (Εισβολή κυττάρων και ιογενής αναπαραγωγή στη μύτη).
 
Τόσο το SARS-CoV-2 όσο και το SARS-CoV αποκτούν είσοδο μέσω ενός υποδοχέα που ονομάζεται ACE2.
 
Αρχικά οι ερευνητές πίστευαν ότι αυτοί οι υποδοχείς δεν ήταν παρόντες στο επιφανειακό στρώμα των κυττάρων στη μύτη και ως εκ τούτου δεν ήταν μία σημαντική τοποθεσία για την ιογενή αναπαραγωγή SARS-CoV.
 
Μία άλλη διεθνή ομάδα ερευνητών βρήκε αυτούς τους υποδοχείς στην συνέχεια στα εκκριτικά και τριχωτά κύτταρα της μύτης. Πιο πρόσφατα, οι επιστήμονες έχουν βρει ACE2 υποδοχείς στο στόμα και τη γλώσσα, το οποίο δείχνει μία μετάδοση του ιού από το  χέρι στο στόμα.
 
Με την είσοδο του ιού στο σώμα το γενετικό υλικό του ιού κατευθύνει το κύτταρο να κατασκευάσει εκατομμύρια αντίγραφα του εαυτού του.
 
Μία πολύ προσεκτική μελέτη δειγμάτων από 9 άτομα που βρέθηκαν κατά την ιχνηλάτηση σε νοσοκομείο της Γερμανίας έδειξε τη σημασία της αναπαραγωγής του ιού στη μύτη για την πρώιμη εξάπλωσή του.
 
Σύμφωνα με τη μελέτη του Menni, η απώλεια της όσφρησης ήταν το πιο συχνά αναφερόμενο σύμπτωμα της ανώτερης αναπνευστικής οδού σε αυτούς που ήταν θετικοί για covid-19, επηρεάζοντας το 59% των ανθρώπων. Ήταν πιο συχνό από έναν επίμονο βήχα (58%) ή βραχνή φωνή (32,3%).
 
Φάση 2 (Η αναπαραγωγή στον πνεύμονα και η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος)
 
Η μελέτη ιικού φορτίου στη Γερμανία έδειξε ότι η ενεργός αναπαραγωγή του ιού εμφανίζεται στην ανώτερη αναπνευστική οδό. Επτά στους εννέα συμμετέχοντες ανέφεραν βήχα μεταξύ των αρχικών συμπτωμάτων τους. Σε δύο άτομα με κάποια σημάδια λοίμωξης των πνευμόνων, ο ιός στα πτύελα κορυφώθηκε την ημέρα 10-11. Σε ένα άτομο ήταν παρόν στα πτύελα μέχρι την 28η ημέρα.
 
Στον πνεύμονα, ο υποδοχέας ACE2 βρίσκεται πάνω από τα κύτταρα των πνευμόνων που ονομάζονται πνευμονοκύτταρα. Αυτά έχουν έναν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή μίας ουσίας που καλύπτει τους σάκους αέρα (κυψελίδες), βοηθώντας τες έτσι να μένουν  ανοικτές για την ανταλλαγή οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα.
 
Μόλις το σώμα αναγνωρίζει μια ξένη πρωτεΐνη, ενεργοποιεί την πρώτη αντίδραση. Τα λεμφοκύτταρα - αρχίζουν να παράγουν την πρώτη άμυνα, αντισώματα τύπου IgM και στη συνέχεια αντισώματα (ο τύπος IgG).
 
Στη γερμανική ιογενή μελέτη, το 50% των συμμετεχόντων είχαν αντισώματα IgM ή IgG μέχρι την 7η ημέρα, και όλοι είχαν αυτά τα αντισώματα μέχρι την 14η ημέρα. Η ποσότητα των αντισωμάτων δεν προέβλεψε την κλινική πορεία της νόσου.
 
Το 80% των ατόμων με COVID-19 θα έχουν ήπια ή ασυμπτωματική νόσο, με κοινά συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα και απώλεια της όσφρησης. Οι περισσότεροι θα έχουν μόνο μία φάση 1 ή 2 φυσιολογικές αντιδράσεις σε SARS-CoV-2 λοίμωξη.
 
Φάση 3: Πνευμονία
 
Περίπου το 13,8% των ατόμων με COVID-19 θα έχουν σοβαρή ασθένεια και θα χρειαστούν νοσηλεία καθώς εμφανίζεται δύσπνοια. Από αυτά τα άτομα, το 75% θα έχει αμφοτερόπλευρη πνευμονία.
 
Αυτό συμβαίνει επειδή  η μειωμένη επιφανειοδραστική ουσία στις κυψελίδες από την ιογενή καταστροφή των πνευμονοκυττάρων καθιστά δύσκολο για τους πνεύμονες να κρατήσει τις κυψελίδες ανοικτές. Τα λευκά αιμοσφαίρια του οργανισμού, όπως τα ουδετερόφιλα και τα μακροφάγα, επιτίθονται στις κυψελίδες. Εν τω μεταξύ, τα αιμοφόρα αγγεία γύρω από τους σάκους αέρα γίνονται διαπερατά σαν απάντηση σε φλεγμονώδεις χημικές ουσίες που τα λευκά αιμοσφαίρια απελευθερώνουν. Αυτό το υγρό στα αγγεία ασκεί πίεση στις κυψελίδες εξωτερικά και, σε συνδυασμό με την έλλειψη επιφανειοδραστικής ουσίας, τους προκαλεί κατάρρευση. Έτσι, η αναπνοή γίνεται δύσκολη, και η επιφάνεια στον πνεύμονα όπου συνήθως λαμβάνει χώρα η μεταφορά οξυγόνου μειώνεται, οδηγώντας σε δύσπνοια.
 
Φάση 4 (Σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας, με καταιγίδα κυτοκινών και πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων)
 
Ο πιο κοινός χρόνος για την εμφάνιση της κρίσιμης νόσου είναι οι 10 ημέρες, και μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά σε ένα μικρό ποσοστό των ατόμων με ήπια ή μέτρια νόσο.
 
 
Στο Σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας (ARDS), το στάδιο της φλεγμονής δίνει τη θέση του στο στάδιο της ίνωσης. Οι θρόμβοι ινώδους σχηματίζονται στις κυψελίδες και τα μικροέμβολα (μικροί θρόμβοι αίματος) αποφράσουν  τα μικρά αιμοφόρα αγγεία στον πνεύμονα που είναι υπεύθυνα για την ανταλλαγή αερίων με τις κυψελίδες.
 
Οι κυτοκίνες είναι χημικοί μεσολαβητές που τα λευκά αιμοσφαίρια όπως τα μακροφάγα απελευθερώνουν, και μπορούν να καταβροχθίσουν μολυσμένα κύτταρα. Αυτές οι κυτοκίνες - που έχουν ονόματα όπως IL1, IL6, και TNFα - έχουν δράσεις που περιλαμβάνουν τη διαστολή των τοιχωμάτων των αγγείων καθιστώντας τα πιο διαπερατά. Σε ακραίες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση του καρδιαγγειακού συστήματος.
Επικοινωνία
Athens Pallini
15351
healthisbeautyblog@gmail.com
Άρθρα στο Blog
Επιστροφή στο περιεχόμενο