Ο θυρεοειδής αδένας, οι θυρεοειδικές ορμόνες και οι λειτουργίες τους

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ο θυρεοειδής αδένας, οι θυρεοειδικές ορμόνες και οι λειτουργίες τους

Health is beauty blog
Ο θυρεοειδής αδένας, είναι ένας ενδοκρινής αδένας στο λαιμό σε σχήμα πεταλούδας που αποτελείται από δύο λοβούς, αριστερό και δεξιό, που συνδέονται με ένα στενό ισθμό. Ο θυρεοειδής βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού, κάτω από το μήλο του Αδάμ. Μερικές φορές σε ένα 18,3% έως 44,6% των ανθρώπων, υπάρχει και ένας τρίτος λοβός που ονομάζεται πυραμιδικός λοβός. Ενδοκρινείς αδένες λέγονται αυτοί που παράγουν και εκκρίνουν ουσίες – τις ορμόνες – και τις στέλνουν στην κυκλοφορία για να δράσουν στα διάφορα όργανα μακριά από τον τόπο της παραγωγής τους.
 
Συνήθως, τέσσερις παραθυρεοειδείς αδένες, δύο σε κάθε πλευρά, βρίσκονται σε κάθε πλευρά μεταξύ των δύο στρωμάτων της κάψουλας του θυρεοειδούς, στο πίσω μέρος των λοβών του θυρεοειδούς.
Οι θυρεοειδικές ορμόνες
 
Ο θυρεοειδής αδένας εκκρίνει τρεις ορμόνες: οι δύο θυρεοειδικές ορμόνες – τριιωδοθυρονίνη ( T3), και θυροξίνη (T4), και την καλσιτονίνη. Οι θυρεοειδικές ορμόνες επηρεάζουν το μεταβολικό ρυθμό και την πρωτεϊνική σύνθεση, και στα παιδιά, την ανάπτυξη. Η Καλσιτονίνη παίζει ρόλο στην ομοιόσταση ασβεστίου. Τις θυρεοειδικές ορμόνες για να τις συνθέσει ο θυρεοειδής χρειάζεται το ιώδιο το οποίο και προσλαμβάνει από το αίμα, το ιώδιο αυτό προέρχεται από τις τροφές. και την τυροσίνη.
 
Παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών: Η διαδικασία της ορμονικής σύνθεσης αρχίζει σε ένα μέρος του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος. Ο υποθάλαμος απελευθερώνει μία ορμόνη απελευθέρωσης της θυρεοτροπίνης (TRH). Το TRH ταξιδεύει μέσω του αίματος στην υπόφυση. Σε απάντηση, η υπόφυση απελευθερώνει στη συνέχεια την ορμόνη TSH, που ονομάζεται θυρεοτροπίνη στο αίμα. Η TSH ταξιδεύει στο θυρεοειδή αδένα και διεγείρει το θυρεοειδή να παράγει τις δύο θυρεοειδικές ορμόνες, L-θυροξίνη (Τ4) και τριιωδοθυρονίνη (Τ3).
 
Αυτές οι ορμόνες δρουν:
 
Στον μεταβολικό. Οι θυρεοειδικές ορμόνες αυξάνουν το βασικό μεταβολικό ρυθμό και έχουν επιπτώσεις σε σχεδόν όλους τους ιστούς του σώματος. Η όρεξη, η απορρόφηση των ουσιών, και η κινητικότητα του εντέρου επηρεάζονται από τις ορμόνες του θυροειδή. Αυξάνουν την απορρόφηση στο έντερο, την παραγωγή, την πρόσληψη από τα κύτταρα, και τη διάσπαση της γλυκόζης. Υποκινούν τη διάσπαση των λιπιδίων, και αυξάνουν τον αριθμό των ελεύθερων λιπαρών οξέων. Παρά την αύξηση των ελεύθερων λιπαρών οξέων, οι θυρεοειδικές ορμόνες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, ίσως αυξάνοντας το ποσοστό έκκρισης χοληστερόλης στη χολή.
 
Στο καρδιαγγειακό. Οι ορμόνες αυξάνουν το ρυθμό και τη δύναμη του καρδιακού παλμού. Αυξάνουν το ρυθμό της αναπνοής, της πρόσληψης και της κατανάλωσης οξυγόνου, και αυξάνουν τη δραστηριότητα των μιτοχονδρίων. Συνδυασμένοι, αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν τη ροή αίματος και τη θερμοκρασία του σώματος.
 
Στην ανάπτυξη. Οι Θυρεοειδικές ορμόνες είναι σημαντικές για την φυσιολογική ανάπτυξη. Επηρεάζουν το ποσοστό αύξησης των νέων, τα κύτταρα του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου είναι ένας σημαντικός στόχος για τις ορμόνες του θυρεοειδούς Τ3 και Τ4. Οι θυρεοειδικές ορμόνες διαδραματίζουν ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο στην ωρίμανση του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης και των πρώτων ετών της ζωής.
 
Οι θυρεοειδικές ορμόνες παίζουν επίσης ένα ρόλο στη διατήρηση της φυσιολογικής σεξουαλικής λειτουργίας, του ύπνου, και στον τρόπο σκέψης. Τα αυξημένα επίπεδα σχετίζονται με αυξημένη ταχύτητα παραγωγής σκέψης, αλλά με αδυναμία συγκέντρωσης,.
 
Η σεξουαλική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της λίμπιντο και της συντήρησης ενός κανονικού εμμηνορροϊκού κύκλου, επηρεάζεται από τις ορμόνες του θυρεοειδούς.
Οι διαταραχές του θυρεοειδούς
 
Οι διαταραχές του θυρεοειδούς περιλαμβάνουν τον υπερθυρεοειδισμό, τον υποθυρεοειδισμό, την φλεγμονή του θυρεοειδούς (θυρεοειδίτιδα), την διόγκωση του θυρεοειδούς (goitre), τα οζίδια του θυρεοειδούς και τον καρκίνο του θυρεοειδούς.
Πηγές άρθρου:Επικοινωνία
Athens Pallini
15351
healthisbeautyblog@gmail.com
Άρθρα στο Blog
Επιστροφή στο περιεχόμενο