Πνευμονία

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πνευμονία

Health is beauty blog
Η πνευμονία είναι φλεγμονή στους πνεύμονες που προκαλείται από μια λοίμωξη.
 
Οι πνεύμονες αποτελούνται από δύο μέρη, ένα σε κάθε πλευρά του στήθους, ο κάθε πνεύμονας έχει ξεχωριστά τμήματα που ονομάζονται λοβοί. Κανονικά, καθώς αναπνέετε, ο αέρας μετακινείται ελεύθερα μέσω της τραχείας σας η οποία διακλαδίζεται σε 2 μεγάλους σωλήνες που ονομάζονται βρόγχοι οι οποίοι συνεχίζουν να διακλαδίζονται μέχρι να φτάσουν σε αυτά που λέγονται βρογχιόλια και τελικά σε μικροσκοπικούς σάκους που ονομάζονται κυψελίδες. Οι αεροφόροι οδοί και οι κυψελίδες σας είναι εύκαμπτες, όταν εισπνέετε ο κάθε σάκος φουσκώνει σαν ένα μικρό μπαλόνι και όταν εκπνέετε ξεφουσκώνει. Μικρά τριχοειδή αιμοφόρα αγγεία αγγίζουν τις κυψελίδες σας. Το οξυγόνο από τον αέρα που αναπνέετε περνάει στα τριχοειδή αιμοφόρα αγγεία σας, και το διοξείδιο του άνθρακα από το σώμα σας περνάει από τα τριχοειδή μέσα στις κυψελίδες σας, έτσι ώστε οι πνεύμονες να μπορούν να το αποβάλουν όταν εκπνέετε.
 
Στην πνευμονία, οι πνεύμονες έχουν λοίμωξη που προκαλείται από μικρόβια όπως βακτήρια, ιοί, μύκητες, ή παράσιτα. Οι αεροφόροι οδοί κατακρατούν τα περισσότερα μικρόβια στην βλέννα που καλύπτει τους βρόγχους και τα βρογχιόλια της τραχείας σας. Τα τριχοειδή σπρώχνουν συνεχώς τη βλέννα και τα μικρόβια από τις αεροφόρους οδούς σας, όπου μπορείτε να τα αποβάλετε με βήχα. Μερικές φορές όμως καταφέρνουν να περνούν μέσω της βλέννας σας και των τριχοειδών και μπαίνουν στις κυψελίδες σας. Κανονικά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού σας συστήματος επιτίθενται σε αυτά τα μικρόβια και τα εμποδίζουν να σας κάνουν να αρρωστήσετε, ωστόσο, εάν το ανοσοποιητικό σας σύστημα αποδυναμωθεί λόγω κάποιας ασθένειας και/ή λόγω ηλικίας ή πνευμονίας κόπωσης που προκαλείται από τα  μικρόβια αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται. Τα βρογχιόλια και οι κυψελίδες σας φλεγμαίνουν καθώς το ανοσοποιητικό σας σύστημα προσβάλλει τα μικρόβια. Η φλεγμονή προκαλεί την πλήρωση των κυψελίδων σας με υγρό, γεγονός που δυσκολεύει το σώμα σας να πάρει το οξυγόνο που χρειάζεται. Μπορεί να φλεγμαίνει ένας λοβός των πνευμόνων σας ή  πολλές περιοχές και των δύο πνευμόνων. Η πνευμονία μπορεί να προκαλέσει τα ακόλουθα συμπτώματα:
 
  • δυσκολία στην αναπνοή
  • θωρακικός πόνος
  • βήχας
  • πυρετός και ρίγη
  • σύγχυση
  • πονοκέφαλος
  • μυϊκός πόνος.
             
Η αναπνευστική ανεπάρκεια εμφανίζεται όταν η αναπνοή γίνεται τόσο δύσκολη που χρειάζεστε μηχανική υποστήριξη για να σας βοηθήσει να αναπνεύσετε. Η βακτηριαιμία εμφανίζεται όταν τα βακτήρια που προκαλούν την πνευμονία μεταφέρονται στην κυκλοφορία του αίματoς όπου μπορούν να ταξιδέψουν για να επιτεθούν σε άλλα όργανα. Σε ορισμένες περιπτώσεις πνευμονίας, μια μεγάλη συλλογή υγρών και πύου που ονομάζεται απόστημα και μπορεί να σχηματιστεί μέσα σε έναν από τους πνεύμονές σας, αν ένα απόστημα σχηματίζεται γύρω από το εξωτερικό του πνεύμονα σας, το αποκαλούμε "εμπύημα". Οι θεραπείες για την πνευμονία περιλαμβάνουν αντιβιοτικά, Αντιικά φάρμακα εάν η αιτία είναι ένας ιός, αντιμυκητιασικά φάρμακα εάν η αιτία είναι οι μύκητες.
 
Ξεκουραστείτε και πίνετε πολλά υγρά, αντιπυρετικά και παυσίπονα για τον πυρετό και τον πόνο. Εάν έχετε σοβαρή πνευμονία, θα πρέπει να εισαχθείτε  στο νοσοκομείο και να λάβετε ενδοφλέβια αντιβιοτικά και οξυγόνο.Επικοινωνία
Athens Pallini
15351
healthisbeautyblog@gmail.com
Άρθρα στο Blog
Επιστροφή στο περιεχόμενο