Ο νέος κορονοϊός, πώς μπορώ να προστατευθώ;

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ο νέος κορονοϊός, πώς μπορώ να προστατευθώ;

Health is beauty blog
Ένας νέος ιός που ονομάζεται κορονοϊός 2 σοβαρής οξείας αναπνευστικής λειτουργίας (SARS-CoV-2) έχει αναγνωριστεί ως η αιτία μιας επιδημίας ασθένειας που ξεκίνησε στην Κίνα. Η ασθένεια ονομάζεται ασθένεια κορονοϊού 2019 (COVID-19). Ο ιός είναι ένας τύπος κορονοϊού - μια οικογένεια ιών που μπορεί να προκαλέσει ασθένειες όπως το κοινό κρυολόγημα, το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) και το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS).
 
Επειδή αυτός ο ιός είναι τόσο νέος, δεν είναι πολύ γνωστός ακόμα. Οι ομάδες δημόσιας υγείας, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) τον μελετούν. Μπορείτε να ελέγξετε τους ιστοτόπους τους για τις νέες ενημερώσεις.
 
Μετάδοση
 
Ο νέος κορονοϊός φαίνεται να εξαπλώνεται από άτομο σε άτομο. Μπορεί να εξαπλωθεί με σταγονίδια αναπνοής όταν κάποιος που έχει μολυνθεί με τον ιό βήχει ή φτερνίζεται. Αλλά δεν είναι σαφές πώς ακριβώς εξαπλώνεται ή πόσο μεταδοτικός είναι και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα σημάδια και τα συμπτώματα μόλυνσης με τον νέο κορονοϊό μπορεί να είναι ήπια έως σοβαρά και περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και δύσπνοια. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν δύο έως 14 ημέρες μετά την έκθεση. Δεν υπάρχει επί του παρόντος εμβόλιο κορονοϊού.
 
Προστασία
 
Ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) και το CDC συνιστούν να λάβετε τις συνήθεις προφυλάξεις για να αποτρέψετε την εξάπλωση των αναπνευστικών ιών:
 
  • Πλύνετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή χρησιμοποιήστε αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών.
  • Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με τον αγκώνα σας ή με έναν ιστό όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
  • Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα εάν τα χέρια σας δεν είναι καθαρά.
  • Αποφύγετε τη στενή επαφή με οποιονδήποτε είναι άρρωστο.
  • Καθαρίστε τις επιφάνειες που αγγίζετε συχνά.
  • Μείνετε στο σπίτι, μην πηγαίνετε στην εργασία, το σχολείο και τους κοινόχρηστους χώρους εάν είστε άρρωστοι.
           
Εκτός από τα παραπάνω, ο ΠΟΥ συστήνει αυτά τα βήματα:
 
  • Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν έχετε πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή και να του πείτε για τυχόν πρόσφατα ταξίδια.
  • Αποφύγετε να τρώτε ωμό ή βρασμένο κρέας ή όργανα των ζώων.
  • Εάν επισκέπτεστε λαικές αγορές σε περιοχές που πρόσφατα είχαν νέες περιπτώσεις κοροναϊού, αποφύγετε την επαφή με ζωντανά ζώα και επιφάνειες που μπορεί να έχουν αγγίξει.
     
Αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε σε διεθνές επίπεδο, ελέγξτε πρώτα τους ιστοτόπους CDC και WHO για ενημερώσεις και συμβουλές. Επίσης, αναζητήστε οποιεσδήποτε ταξιδιωτικές συμβουλές που ενδεχομένως υπάρχουν στη χώρα όπου σχεδιάζετε να ταξιδέψετε.
Δείτε το πλήρες άρθρο στ' Αγγλικά στον παρακάτω σύνδεσμο.
 Επικοινωνία
Athens Pallini
15351
healthisbeautyblog@gmail.com
Άρθρα στο Blog
Επιστροφή στο περιεχόμενο