Κορονοϊός COVID-19. Οδηγίες για ύποπτα κρούσματα με παραμονή στο σπίτι

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κορονοϊός COVID-19. Οδηγίες για ύποπτα κρούσματα με παραμονή στο σπίτι

Health is beauty blog
Τι κάνω όταν κάποιο μέλος της οικογένειας εμφανίσει ήπια συμπτώματα της νόσου του κορωνοϊού.
 
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ανέβασε στην ιστοσελίδα του οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που κάποιο μέλος της οικογένειας χρειαστεί να παραμείνει σε καραντίνα στο σπίτι. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι άτομα που έχουν επιβεβαιωμένη η ύποπτη λοίμωξη από τον COVID-19 με ήπια συμπτώματα όπως και αυτά που νοσηλεύτηκαν με την νόσο και πήραν εξιτήριο, δεν χρειάζονται νοσηλεία σε νοσοκομείο.
 
Αν κάποιο μέλος της οικογένειας να εμφανίσει τα συμπτώματα του κορωνοιού ο γιατρός ο προσωπικός σας γιατρός ή ο γιατρός στο νοσοκομείο θα πρέπει να αξιολογήσουν αν μπορείτε να παραμείνετε στο σπίτι. Εάν ο γιατρός συστήσει κατ’ οίκον απομόνωση (καραντίνα) και παρακολούθηση των συμπτωμάτων, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα πρόληψης μέχρις ο γιατρός να σας δηλώσει ότι μπορείτε να επιστρέψετε στις κοινωνικές σας δραστηριότητες.
 
 • Μείνετε στο σπίτι σε συνεννόηση με τον γιατρό σας αν εμφανίσετε κάποια ύποπτα συμπτώματα μέχρι αυτά να υποχωρήσουν.
 • Εάν όμως τα συμπτώματα επιβαρυνθούν (ψηλός πυρετός ή δυσκολία στην αναπνοή) θα πρέπει να καλέσετε τον ΕΟΔΥ ή το ΕΚΑΒ για τη μεταφορά σας στο νοσοκομείο.
 • Αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα στο σπίτι ή με τα κατοικίδια.
 • Μείνετε σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο και μακριά από άλλους ανθρώπους στο σπίτι.
 • Χρησιμοποιήστε ξεχωριστό μπάνιο εάν υπάρχει.
 • Θα πρέπει να φοράτε μάσκα προσώπου.
 • Σε περίπτωση που έχετε ένα ιατρικό ραντεβού ενημερώστε ότι ίσως έχετε τον Κορονοϊό. Αυτό θα βοηθήσει το νοσοκομείο και τους γιατρούς να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για να εμποδίσουν τη διασπορά του κορωνοϊού στο χώρο, στους ασθενείς και στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
 
Μέτρα πρόληψης και προστασίας
 
 • Φοράτε μάσκα προσώπου όταν βρίσκεστε κοντά σε άλλους ανθρώπους, όταν βρίσκεστε μαζί με κατοικίδια ζώα, όταν μπαίνετε σε κάποιο δημόσιο χώρο, χορό ιατρικών υπηρεσιών, ιατρείο, διαγνωστικό κέντρο, ή νοσοκομείο.
 • Καλύψτε το βήχα και το φτάρνισμα με χαρτομάντηλο. Ρίξτε τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντηλα σε ένα δοχείο απορριμμάτων και πλύνετε στη συνέχεια τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
 • Καθαρίζετε τα χέρια σας συχνά. (Ένα ενδιαφέρον άρθρο για το "Πως να πλένετε σωστά τα χέρια σας" θα βρείτε εδώ.)
 • Να καθαρίζετε τα χέρια σας με αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών που περιέχει αλκοόλ 60 έως 95%, καλύπτοντας όλες τις επιφάνειες των χεριών και τρίβοντας όλα τα σημεία μέχρι να στεγνώσουν. Το σαπούνι και το νερό πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά προτίμηση εάν τα χέρια είναι ορατά βρώμικα.
 • Μην αγγίζετε τα μάτια τη μύτη και το στόμα και αποφύγετε να μοιράζεστε προσωπικά είδη οικιακής χρήσης.
 • Αν έχετε συμπτώματα δεν θα πρέπει να μοιράζεστε ποτά, το φαγητό, κύπελλα, σκεύη, πετσέτες, κλινοσκεπάσματα με άλλους ανθρώπους.
 • Μετά τη χρήση αυτών των αντικειμένων, θα πρέπει να πλένονται καλά με σαπούνι και νερό.
 • Καθαρίστε όλες τις μεταλλικές και σκληρές επιφάνειες κοινής χρήσης καθημερινά όπως, υπολογιστές, tablet, πόμολα, είδη μπάνιου, τουαλέτες, τηλέφωνο, πληκτρολόγια, σκεύη κουζίνας και κομοδίνα. Καθαρίζετε επίσης τις επιφάνειες που μπορεί να έχουν αίμα κόπρανα ή σωματικά υγρά.
 • Να χρησιμοποιείτε οικιακό σπρέι καθαρισμού ή χλωρίνη. Προσοχή στις όποιες προφυλάξεις συστήνονται για την εφαρμογή αυτών των προϊόντων, όπως τη χρήση γαντιών. Να κάνετε καλό αερισμό του χώρου, ιδιαιτέρως κατά τη χρήση αυτών των προϊόντων.
 • Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια εάν η ασθένεια σας επιδεινώνεται (παράδειγμα δυσκολία στην αναπνοή). Ενημερώστε ότι έχετε αξιολογηθεί ως ύποπτο ή ταυτοποιημένο κρούσμα COVID-19.
 • Βάλτε μία μάσκα προσώπου πριν βγείτε στο νοσοκομείο ή την όποια ιατρική εγκατάσταση.
                         
Πότε μπορείτε να διακόψετε την κατ’οίκον απομόνωση.
 
Όταν τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί γίνουν περισσότερο ελαστικά. Όταν υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Άτομα που έχουν εμφανίσει ήπια συμπτώματα τα οποία υποχωρούν, θα μπορούν με την έγκριση βέβαια του γιατρού τους να επιστρέψουν σε καθημερινές δραστηριότητες και να διακόψουν την απομόνωση τους στο σπίτι.
 
Προφυλάξεις προτεινόμενες για τα μέλη της οικογένειας, τους συγγενείς και τους φροντιστές ατόμων με συμπτωματικό εργαστηριακά επιβεβαιωμένο COVID-19 ή ασθενή υπό έρευνα.
 
Θα πρέπει να ειδοποιήσετε τον γιατρό σας ή τον ΕΟΔΥ εάν αναπτύξετε συμπτώματα που υποδηλώνουν COVID-19 που είναι (πυρετός, βήχας και δύσπνοια).
 
Βοηθήστε τον ασθενή να ακολουθήσει τις οδηγίες του γιατρού για ιατρική αγωγή και περίθαλψη.
Βοηθήστε τον ασθενή στις βασικές ανάγκες του σπιτιού και βοηθήστε τον στην προμήθεια ειδών παντοπωλείου συνταγών και άλλων προσωπικών αναγκών.
 
Παρακολούθηση των συμπτωμάτων του ασθενούς.
 
Τα μέλη του νοικοκυριού πρέπει να παραμείνουν σε άλλο δωμάτιο ή να διαχωριστούν από τον ασθενή για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να χρησιμοποιούν εάν είναι δυνατό ξεχωριστό υπνοδωμάτιο και μπάνιο.
 
Απαγορεύστε τις επισκέψεις στο σπίτι αν δεν υπάρχει ουσιαστική ανάγκη να πραγματοποιηθούν.
 
Οι ασθενείς δεν πρέπει να αγγίζουν τα κατοικίδια ζώα όσο είναι άρρωστοι.
 
Αερίζετε τους κοινόχρηστους χώρους στο σπίτι καλά και ανοίγετε τα παράθυρα όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.
Απαραίτητη η τήρηση της υγιεινής των χεριών.
Μην αγγίζετε μάτια μύτη και στόμα αν δεν έχετε απολυμάνει τα χέρια σας.
Εσείς και ο ασθενής θα πρέπει να φοράτε μάσκα προσώπου κατά τη φροντίδα του ή αν βρίσκεστε στο ίδιο δωμάτιο. Θα πρέπει να φοράτε μάσκα προσώπου μιας χρήσης και γάντια όταν αγγίζετε ή έρχεστε σε επαφή με το αίμα κόπρανα ή τα σωματικά υγρά του ασθενούς όπως σάλιο, πτύελα, ρινική βλέννα, εμετό, ούρα.
Να πετάτε τις μάσκες και τα γάντια μιας χρήσης μετά τη χρήση τους.
 
Πρώτα πετάξτε τα γάντια στη συνέχεια καθαρίστε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών αφαιρέστε και πετάξτε τη μάσκα προσώπου και καθαρίστε ξανά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών, αποφεύγετε να μοιράζεστε είδη οικιακής χρήσης με τους ασθενείς.
 
Πλύνετε καλά τα ρούχα. Και τα κλινοσκεπάσματα.
 
Φοράτε γάντια μιας χρήσης κατά το χειρισμό λερωμένων αντικειμένων και κρατήστε τα αντικείμενα που είναι λερωμένα μακριά το σώμα σας. Καθαρίστε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ αμέσως μετά την αφαίρεση των γαντιών σας.
 
Πηγές άρθρου:Επικοινωνία
Athens Pallini
15351
healthisbeautyblog@gmail.com
Άρθρα στο Blog
Επιστροφή στο περιεχόμενο