Τι είναι και τι να κάνετε για την ιγμορίτιδα

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τι είναι και τι να κάνετε για την ιγμορίτιδα

Health is beauty blog
Αν έχετε κάποιο κρυολόγημα που απλά τραβάει σε χρόνο, υπάρχει πιθανότητα να είναι  ιγμορίτιδα - μια φλεγμονή των παραρρινίων κόλπων (κόλποι: οι κοιλότητες μέσα στα οστά του κρανίου που περιβάλλουν τη μύτη). Οι κόλποι αυτοί είναι επενδεδυμένοι με μια λεπτή μεμβράνη που παράγει βλέννα, η οποία καλύπτεται από τριχοειδή κύτταρα και επικοινωνούν μέσω μικρών ανοιγμάτων με την ρινική κοιλότητα. Η παραρρινοκολπίτιδα (που ονομάζεται επίσης ρινοκολπίτιδα) ξεκινά όταν αυτό το σύστημα αποστράγγισης αποκλείεται, συνήθως από οίδημα λόγω φλεγμονής που προκαλείται από λοίμωξη ή αλλεργία.
 
Συμπτωματολογία:
 
  • Αλλαγή χροιάς φωνής.
  • Διάχυτος έως σφύζοντας πόνος παρειάς/άνω γνάθου με ή χωρίς στα δόντια, αυξανόμενο κατά την ταχεία επίκυψη, ή τις αναπηδήσεις, στο ένα πόδι.
  • Οίδημα κάτω βλεφάρου, πυώδες έκκριμα από τη μύτη ή τον ρινοφάρυγγα.
  • Ελαφρός πυρετός, κόπωση, κεφαλαλγία.
  • Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν: απώλεια οσμής ή γεύσης, βήχα, κακή αναπνοή, πυρετό, πονόδοντο και πληρότητα στα αυτιά.
       
Πριν από αρκετά χρόνια, ο δρ. Ralph Metson, ειδικός στους κόλπους στο Massachusetts Eye and Ear Infirmary στη Βοστώνη, πραγματοποίησε μια μελέτη των επιπτώσεων της χρόνιας παραρρινοκολπίτιδας στην καθημερινή λειτουργία. Συγκρίνοντας την επίδραση της χρόνιας παραρρινοκολπίτιδας με αυτή άλλων χρόνιων ασθενειών - συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής ανεπάρκειας , του πόνου στην πλάτη και της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας - οι ερευνητές του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι οι πάσχοντες από παραρρινοκολπίτιδα ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα πόνου και χαμηλότερα επίπεδα κοινωνικής λειτουργίας, σημαντικά προβλήματα με την εργασία, την ενέργεια και την ψυχική υγεία.
 
Υπάρχουν εκατομμύρια βακτήρια στις μύτες μας και τις περισσότερες φορές δεν δημιουργούν κάποιο πρόβλημα. αρκεί να συνεχίζουν να μεταφέρονται στη μύτη μαζί με την βλέννα. Εάν η δίοδος αυτή μπλοκαριστεί, και οι αδένες στα ιγμόρεια συνεχίζουν να παράγουν βλέννα δημιουργείται μία ‘’δεξαμενή’’ βλεννογόνου αυτό που ο δρ. Ralph Metson ονομάζει "τέλειο μέσο καλλιέργειας". Τα βακτήρια αναπτύσσονται εκτός ελέγχου, προκαλώντας μόλυνση, έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα ξεκινά μια φλεγμονώδη αντίδραση. Το αποτέλεσμα: οίδημα, που προκαλεί πονοκέφαλο και πόνο στο πρόσωπο, συγκέντρωση βλέννας, η οποία προκαλεί συμφόρηση. και μια παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων για την καταπολέμηση των βακτηρίων. Η βλέννα συμπυκνώνεται και παίρνει ένα κίτρινο ή πράσινο χρώμα.
 
 
Προδιαθεσικοί παράγοντες:
 
Παιδιά: Αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια), στενή ανατομία της μύτης (π.χ. ευρεία-, στραβή μύτη), υπερπλασία ρινικών κογχών, χρόνια πυώδης ρινίτιδα, βλεννοκυστική νόσος, κολύμβηση σε πισίνα.
 
Ενήλικες: Σκολίωση διαφράγματος, ρινικοί πολύποδες, φυσαλιδώδης κόγχη, υπερπλασία κογχών, αλλεργία, μυκητιασική φλεγμονή (Ασπέργιλλος), οδοντογενείς λοιμώξεις, φατνιακό συρίγγιο, μετά από εξαγωγή δοντιού, ευκαιριακές λοιμώξεις (π.χ. AIDS) δυσανεξία σε αναλγητικά (σύνδρομο de Widal), καταδύσεις.
 
Σε αυτή την περίπτωση, η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση μπορεί να βοηθήσει, μειώνοντας τον αριθμό και τη σοβαρότητα των λοιμώξεων του κόλπου και μερικές φορές αποκαθιστώντας τη φυσιολογική λειτουργία του κόλπου
Ένας από τους απλούστερους, φθηνότερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων των παραρρίνιων κόλπων είναι η ρινική πλύση.
 
Υπάρχουν διάφορες μορφές παραρρινοκολπίτιδας
 
Οξεία παραρρινοκολπίτιδα. Η οξεία παραρρινοκολπίτιδα συνήθως αρχίζει με κρυολόγημα. Οι ιοί, όχι τα βακτηρίδια, προκαλούν ιώσεις, οπότε είναι άχρηστο να τα αντιμετωπίζουμε με αντιβιοτικά. Αλλά όταν το κρυολόγημα μετατραπεί σε παραρρινοκολπίτιδα, σημαίνει ότι οι φραγμένες ρινικές δίοδοι έχουν προκαλέσει μια δευτερογενή μόλυνση που προκαλείται από βακτήρια και μπορεί τελικά να χρειαστείτε ένα αντιβιοτικό. Σπάνια, ειδικά σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να υπάρχει μυκητιακή λοίμωξη.
 
Εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά και διαρκούν περισσότερο από μία εβδομάδα, θα πρέπει να επισκεφθείτε ΩΡΛ. Με βάση τα συμπτώματά σας και με την κλινική εξέταση μπορεί συνήθως να πει αν έχει δημιουργηθεί ιγμορίτιδα. Εάν έχετε ιγμορίτιδα, μπορεί να σας συνταγογραφηθεί ένα αντιβιοτικό, ειδικά εάν οι προληπτικές τακτικές καθαρισμού δεν έχουν βοηθήσει.
 
Για τον πόνο, δοκιμάστε μια ζεστή κομπρέσα  στο πρόσωπό σας ή κάνετε εισπνοές ατμού. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει επίσης κάποια παυσίπονα.
 
Χρόνια παραρρινοκολπίτιδα. Εάν τα συμπτώματα παραμένουν ή επαναλαμβάνονται, μπορεί να έχετε χρόνια παραρρινοκολπίτιδα, μια πιο σύνθετη διαταραχή που απαιτεί την αξιολόγηση από έναν ειδικό  ωτορινολαρυγγολόγο (ΩΡΛ). Αυτός θα συστήσει μια αξονική τομογραφία της μύτης και των ιγμορείων σας και θα εξετάσει τη ρινική κοιλότητα ενδοσκοπικά για να αναζητήσει αιτίες του μπλοκαρίσματος. Μπορούν επίσης να χρειαστούν εξετάσεις αίματος και αλλεργίας και πιθανόν καλλιέργειες.
 
Η ρινική πλύση και η φαρμακευτική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της χρόνιας ιγμορίτιδας διατηρώντας τη βλέννα αραιή και τους ρινικούς πόρους καθαρούς.
 
Πρόληψη της ιγμορίτιδας
 
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης κολπίτιδας ή να μειώσετε τα συμπτώματα της πρώιμης παραρρινοκολπίτιδας. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι να κρατηθούν οι ρινικοί πόροι καθαροί και ανοιχτοί. Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις:
 
Πλύση της μύτης καθημερινά . Ρουφίξτε απαλά το νερό μέσα στην μύτη για να βοηθήσετε να καθαρίσετε την περίσσεια βλέννας και να υγράνετε τις μεμβράνες. Η καλύτερη ώρα  για να το κάνετε είναι το πρωί και το βράδυ, όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας. "Βουρτσίστε, στη συνέχεια ξεπλύνετε", είναι το σύνθημα του Δρ. Metson. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, χρησιμοποιήστε ρινικό σπρέι για να υγράνετε τις ρινικές θαλάμες.
 
Πίνω πολύ νερό. Η καλή ενυδάτωση βοηθά στο να διατηρείται η βλέννα λεπτόρευστη.
 
Εισπνοές ατμού. Ξεκουραστείτε με ένα ζεστό ντους, ή βάλτε το νερό να βράσει και ρίξτε το σε ένα δοχείο, τοποθετήστε μια πετσέτα πάνω από το κεφάλι σας και προσεκτικά σκύψτε πάνω από το δοχείο για να εισπνεύσετε τον ατμό. Προσοχή από  τα εγκαύματα, κρατήστε απόσταση από το δοχείο.
 
Αποφύγετε τα ξηρά περιβάλλοντα. Ένας υγραντήρας στο σπίτι σας (ιδίως, στο κρεβάτι σας) και όπου εργάζεστε μπορεί να βοηθήσει. Κρατήστε τον υγραντήρα καθαρό και απαλλαγμένο από βακτήρια και μούχλα.
 
Ξαπλώστε με το κεφάλι σας ανυψωμένο.
 
Να είστε καλοί με την μύτη σας. Φυσήξτε την μύτη απαλά. Το δυνατό φύσημα μπορεί να ερεθίσει την μύτη και να προωθήσει τις βλεννώδεις και πυώδεις εκκρίσεις προς τους κόλπους.
 
Αποφύγετε τα αντιισταμινικά, εκτός εάν σας τα έχουν συνταγογραφίσει. Τα αντιισταμινικά κάνουν την βλέννα παχιά και μερικές φορές γίνεται δύσκολη η απομάκρυνσή της. Αλλά αν η παραρρινοκολπίτιδα σας έχει προκληθεί από αλλεργίες, ο γιατρός μπορεί να θέλει να πάρετε ένα αντιισταμινικό μαζί με άλλα φάρμακα.
 
Να είστε προσεκτικοί με τα αποσυμφορητικά. Τα δισκία που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη δρουν στα αιμοφόρα αγγεία για τη συρρίκνωση μεμβρανών και τη διατήρηση της μύτης ανοιχτή. Οι ρινικοί ψεκασμοί που περιέχουν φαινυλεφρίνη ή οξυμεταζολίνη λειτουργούν καλά  και γρήγορα. Αλλά με τη χρήση τοπικών ρινικών αποσυμφορητικών για περισσότερο από μια μέρα ή δύο διατρέχετε τον κίνδυνο να προκαλέσετε εξάρτηση και ως αποτέλεσμα του rebound - αυξημένο οίδημα μετά την διακοπή του φαρμάκου. Τα από του στόματος αποσυμφορητικά μπορεί να προκαλέσουν θρομβώσεις και να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση. Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, μην τα χρησιμοποιείτε χωρίς πρώτα να συμβουλευτείτε έναν κλινικό ιατρό.

Πηγές άρθρου:Επικοινωνία
Athens Pallini
15351
healthisbeautyblog@gmail.com
Άρθρα στο Blog
Επιστροφή στο περιεχόμενο