Αυξημένο ουρικό οξύ, τι μπορώ να φάω;

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυξημένο ουρικό οξύ, τι μπορώ να φάω;

Health is beauty blog
Το ουρικό οξύ είναι ένα προϊόν του μεταβολισμού των πρωτεϊνών στον πυρήνα των ανθρώπινων κυττάρων (πουρίνες), που κυκλοφορεί στο αίμα.
 
Σε φυσιολογικές συνθήκες αποβάλλεται από τον οργανισμό, σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, ο μηχανισμός αποβολής του ουρικού οξέος δεν λειτουργεί σωστά με αποτέλεσμα τα επίπεδά του στο αίμα να αυξάνονται (υπερουριχαιμία). Η υπερουριχαιμία είναι παθολογική πρόδρομος κατάσταση της ουρικής αρθρίτιδας και ευθύνεται για το 5-10% των ουρολίθων.
 
Η υπερουριχαιμία έχει ως αποτέλεσμα να εναποτίθενται κρύσταλλοι ουρικού νατρίου σε διάφορα σημεία του σώματος και κυρίως στις αρθρώσεις (ουρική αρθρίτιδα ή ποδάγρα) αλλά και σε διάφορα όργανα, όπως στα νεφρά, όπου προκαλούνται νεφρικές βλάβες.
 
Χαρακτηρίζεται από ξαφνικό και οξύ πόνο που συνήθως εντοπίζεται στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι η υπερουριχαιμία δεν οδηγεί πάντα σε ουρική αρθρίτιδα, πάντα όμως προηγείται της ουρικής αρθρίτιδας.
 
Δίαιτα αρθρίτιδας
 
Η δίαιτα ουρικής αρθρίτιδας θα σας βοηθήσει να πετύχετε:
 
·         Ένα υγιές βάρος και καλές διατροφικές συνήθειες
 
·         Ν’ αποφύγετε μερικά, αλλά όχι όλα, τα τρόφιμα με πουρίνες
 
·         Να συμπεριλάβετε ορισμένα τρόφιμα που μπορούν να ελέγξουν τα επίπεδα ουρικού οξέος.
 
·         Ένας καλός κανόνας είναι να τρώτε μέτριες μερίδες υγιεινών τροφών.
 
Γενικές αρχές διατροφής
 
Απώλεια βάρους. Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας και η απώλεια βάρους μειώνει τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας. Η μείωση του αριθμού των θερμίδων και η απώλεια βάρους - ακόμα και χωρίς περιορισμένη δίαιτα πουρίνης - μειώνουν τα επίπεδα ουρικού οξέος και μειώνουν τον αριθμό των προσβολών ουρικής αρθρίτιδας. Η απώλεια βάρους μειώνει επίσης τη συνολική πίεση στις αρθρώσεις.
 
Τρώτε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, τα οποία παρέχουν πολύπλοκους υδατάνθρακες. Αποφύγετε τα τρόφιμα και τα ποτά με σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης και περιορίστε την κατανάλωση φυσικών γλυκών χυμών φρούτων.
 
Νερό. Μείνετε καλά ενυδατωμένοι με πόσιμο νερό.
 
Λίπη. Περιορίστε τα κορεσμένα λίπη από κόκκινο κρέας, λιπαρά πουλερικά και γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
 
Πρωτεΐνες. Επικεντρωθείτε στο άπαχο κρέας και τα πουλερικά, τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα και τις φακές ως πηγές πρωτεϊνών.
 
Συστήνεται
 
Κρέατα. Αποφύγετε τα κρέατα όπως το συκώτι, τα νεφρά και το πάγκρεας, τα οποία έχουν υψηλά επίπεδα πουρίνης και συμβάλλουν σε υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα.
 
Κόκκινο κρέας. Περιορίστε βοδινό, αρνί και χοιρινό κρέας.
 
Θαλασσινά. Ορισμένα είδη θαλασσινών - όπως οι αντσούγιες, τα οστρακοειδή, η σαρδέλα και ο τόνος - είναι πιο πλούσια σε πουρίνες από ό, τι άλλοι τύποι θαλασσινών. Αλλά τα συνολικά οφέλη για την υγεία της κατανάλωσης ψαριών μπορεί να αντισταθμίσουν τους κινδύνους για άτομα με ουρική αρθρίτιδα. Μέτριες μερίδες ψαριών μπορεί να αποτελούν μέρος μιας δίαιτας ουρικής αρθρίτιδας.
 
Λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες, όπως τα σπαράγγια και το σπανάκι, δεν αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας ή επαναλαμβανόμενων προσβολών ουρικής αρθρίτιδας.
 
Αλκοόλ. Η μπύρα και τα αποσταγμένα ποτά: Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας και επαναλαμβανόμενων επεισοδίων. Η μέτρια κατανάλωση κρασιού δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας. Αποφύγετε το αλκοόλ κατά τη διάρκεια επεισοδίων ουρικής αρθρίτιδας και περιορίστε το αλκοόλ, ειδικά τη μπύρα, μεταξύ των επεισοδίων.
 
Ζάχαρη τρόφιμα και ποτά. Περιορίστε ή αποφύγετε τα τρόφιμα που έχουν περιέχουν ζάχαρη, όπως τα γλυκά δημητριακά, τα αρτοσκευάσματα και οι καραμέλες. Περιορισμένη κατανάλωση φυσικών γλυκών χυμών φρούτων.
 
Βιταμίνη C. Η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος. Συζητήστε με το γιατρό σας εάν ένα συμπλήρωμα βιταμίνης C των 500 χιλιοστογράμμων εντάσσεται στο σχέδιο διατροφής και φαρμάκων.
 
Καφές. Μερικές έρευνες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση καφέ με μέτρο, ειδικά ο τακτικός καφές με καφεΐνη, μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας. Ο καφές μπορεί να μην είναι κατάλληλος εάν υπάρχουν άλλα προβλήματα υγείας. Συζητήστε με το γιατρό σας για το πόσο καφέ θα ήταν σωστό να πίνετε.
 
Κεράσια. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η κατανάλωση κερασιών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας.
 
Δείγμα μενού
 
ΠΡΩΙΝΟ ΓΕΥΜΑ
 
Ολόκληρα σιτηρά, δημητριακά χωρίς ζάχαρη με αποβουτυρωμένο ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα
 
1 φλιτζάνι φρέσκες φράουλες
 
Καφές
 
Νερό
 
ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ
 
Φέτες φρέσκου στήθους κοτόπουλου με μουστάρδα
 
Ανάμικτη πράσινη σαλάτα με λαχανικά, 1 κουταλάκι ξηρούς καρπούς, βαλσαμικό ξύδι και ελαιόλαδο
 
Αποβουτυρωμένο ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα ή νερό
 
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ
 
1 φλιτζάνι φρέσκα κεράσια
 
Νερό
 
ΒΡΑΔΙΝΟ
 
Ψητός σολομός
 
Φασολάκια ψητά ή στον ατμό
 
1/2 έως 1 φλιτζάνι ζυμαρικά ολικής αλέσεως με ελαιόλαδο και πιπέρι λεμονιού
 
Νερό
 
Χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γιαούρτι
 
1 φλιτζάνι φρέσκο ​​πεπόνι
 
Ποτά χωρίς καφεΐνη, όπως τσάι βοτάνων
 
Αποτελέσματα
 
Μια δίαιτα ουρικής αρθρίτιδας δεν μπορεί να μειώσει τη συγκέντρωση ουρικού οξέος στο αίμα σας αρκετά για να θεραπεύσει την ουρική αρθρίτιδα χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Μπορεί όμως να βοηθήσει στον περιορισμό της παραγωγής ουρικού οξέος και να αυξήσει την εξάλειψή του. Μπορεί επίσης να μειώσει τον αριθμό των επεισοδίων και να περιορίσει τη σοβαρότητά τους.
 
Μία δίαιτα ουρικής αρθρίτιδας, μαζί με τον περιορισμό των θερμίδων και την τακτική άσκηση, μπορεί επίσης να βελτιώσει τη συνολική υγεία σας, βοηθώντας σας να επιτύχετε και να διατηρήσετε ένα σωστό βάρος.Επικοινωνία
Athens Pallini
15351
healthisbeautyblog@gmail.com
Άρθρα στο Blog
Επιστροφή στο περιεχόμενο