‘’Καλοκαιρινά’’ ΩΡΛ προβλήματα

Μετάβαση στο περιεχόμενο

‘’Καλοκαιρινά’’ ΩΡΛ προβλήματα

Health is beauty blog
Το καλοκαίρι έφτασε, η θερμοκρασία ανέβηκε, η θάλασσα έχει ζεστάνει, τα μπάνια ξεκίνησαν ,τα ξενοδοχεία λειτουργούν ξανά και οι τουρίστες σιγά-σιγά αυξάνονται, μαζί όμως με αυτά έχουν έρθει και κάποια ΩΡΛ προβλήματα που συχνά μπορεί να γίνουν ενοχλητικά και να χαλάσουν τις διακοπές μας.
Όπως πολλοί από εμάς γνωρίζουν το καλοκαίρι είναι μία εποχή στην οποία υπάρχει έξαρση σε κάποιες παθήσεις ΩΡΛ.
 
Εξωτερική ωτίτιδα.
 
Τα πιο συνηθισμένα από αυτά είναι η κυψελίδα (κερί στο αυτί), η εξωτερική ωτίτιδα και τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την εξίσωση στο αυτί.
 
Η υγρασία στο αυτί μπορεί να φουσκώσει την υπάρχουσα κυψελίδα μέσα σε αυτό και να προκαλέσει μείωση της ακοής και επίσης να ευνοήσει την ανάπτυξη μικροβιακής εξωτερικής ωτίτιδας ή ανάπτυξη μυκήτων προκαλώντας ωτομύκωση.
 
Είναι γνωστό ότι η υγρασία δεν είναι καλή για το αυτί, μια και μπορεί να δημιουργήσει συχνά ερεθισμούς του 'Έξω Ακουστικού Πόρου (ΕΑΠ). Όταν είστε στη θάλασσα με τα παιδιά σας, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο θέμα της υγρασίας. Μετά το μπάνιο κι εφ’ όσον εσείς και αυτά έχουν, όπως είναι λογικό, βουτήξει το κεφάλι μέσα στο νερό, είναι απολύτως απαραίτητο να στεγνώσετε καλά τα αυτιά σας με μια πετσέτα και να τα προστατέψετε στην περίπτωση που υπάρχει αέρας. Το πιστολάκι για τα μαλλιά είναι χρήσιμο εργαλείο για το στέγνωμα των αυτιών αμέσως μετά το μπάνιο.
 
Προσοχή στην χρήση της μπατονέτας. Να την αποφύγετε, αφού έτσι κι αλλιώς το αυτί καθαρίζεται από μόνο του, στέλνοντας το κερί προς τα έξω.
 
Η μπατονέτα σπρώχνοντας την κυψελίδα προς τα μέσα προκαλεί απόφραξη του Έξω Ακουστικού Πόρου (ΕΑΠ) με μείωση της ακοής και αφετέρου είναι επικίνδυνη για τραυματισμούς της τυμπανικής μεμβράνης και του Έξω Ακουστικού Πόρου.
 
Προτιμήστε τον προληπτικό καθαρισμό σε ΩΡΛ, πριν την έναρξη των μπάνιων. Μετά τον καθαρισμό μπορείτε να κάνετε επάλειψη του ΕΑΠ με μία μπατονέτα (η χρήση σε αυτή την περίπτωση) της μπατονέτας είναι για αντισηψία και όχι για καθαρισμό και πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή) οι οποία να είναι βρεγμένη και στημένη με καθαρό οινόπνευμα, (μην στάζετε οινόπνευμα μέσα στον ΕΑΠ!).
 
Κρύωμα, «βουλωμένη μύτη» και καταδύσεις
Στη θάλασσα μπορεί να κάνει μπάνιο χωρίς κανένα πρόβλημα κάποιος που έχει ελαφρύ κρύωμα με βουλωμένη μύτη ή ανατομικές ανωμαλίες στην μύτη.
Παρ όλ’ αυτά, σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται προσοχή στις καταδύσεις (όπως και στα αεροπορικά ταξίδια), επειδή οι απότομες αλλαγές της εξωτερικής πίεσης δημιουργούν πρόβλημα λόγο αδυναμίας εξίσωσης της πίεσης που υπάρχει στον Έξω Ακουστικό Πόρο (ΕΑΠ) με την πίεση που υπάρχει πίσω από την τυμπανική μεμβράνη (ΤΜ) (μέσω αυτί) (Βαρότραυμα). Το πιο πιθανό και το πιο συνηθισμένο είναι ο πόνος στο αυτί, ενώ σε προχωρημένες καταστάσεις μπορεί να φτάσει μέχρι και ρήξη της ΤΜ. Οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα, όπως μπουκώματα, υπερτροφικές κόγχες και στραβό διάφραγμα, καλό είναι να τα έχουν φροντίσει πριν ξεκινήσουν καταδύσεις (ή αεροπορικά ταξίδια). Εάν το αυτί δεν εξισώνει καλά, τότε υπάρχει πιθανότητα να νιώσουν πόνο, ήδη στα ένα δύο μέτρα. Τότε θα πρέπει να σταματήσουν την κατάδυση άμεσα, αφού υπάρχει κίνδυνος ακόμη και για ρήξη της ΤΜ. Η ρήξη της τυμπανικής μεμβράνης λόγω ερεθισμού του λαβυρίνθου μπορεί να προκαλέσει ίλιγγο, μία πολύ επικίνδυνη κατάσταση για την ζωή.
Όποιος ξέρει πως έχει προβλήματα με τη μύτη του, καλό είναι να αποφεύγει τις καταδύσεις. Αν αυτό το πρόβλημα τον απασχολεί γενικώς, οφείλει να το αντιμετωπίσει, έστω και κάποια άλλη στιγμή. Θα πρέπει να καταφύγει σε ειδικό χειρουργό ΩΡΛ, για να διορθώσει τα ανατομικά του προβλήματα.

Πηγές άρθρου:Επικοινωνία
Athens Pallini
15351
healthisbeautyblog@gmail.com
Άρθρα στο Blog
Επιστροφή στο περιεχόμενο