Αντιβακτηριακή και αντιοξειδωτική δράση διαφόρων τύπων μελιού από τον Όλυμπο στην Ελλάδα

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αντιβακτηριακή και αντιοξειδωτική δράση διαφόρων τύπων μελιού από τον Όλυμπο στην Ελλάδα

Health is beauty blog
Μέλι, ένα γλυκό φυσικό προϊόν που είναι γνωστό για τη θρεπτική του αξία και ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, παράγεται από μέλισσες ( Apis mellifera L.) οι οποίοι επιλέγουν άμεσα νέκταρ από φυτά ή από εκκρίματα εντόμων απομυζούντων φυτά (δηλαδή, μελιτώματος). Το μέλι είναι ουσιαστικά ένα συμπυκνωμένο υδατικό διάλυμα υδατανθράκων, κυρίως φρουκτόζης (~ 38%) και γλυκόζης (~ 31%) και άλλων ολιγο- και πολυσακχαριτών που αποτελούν το 95% του ξηρού βάρους του μελιού. Εκτός από τους υδατάνθρακες, το μέλι περιέχει> 200 διαφορετικές ενώσεις, όπως ένζυμα (π.χ. οξειδάση γλυκόζης και καταλάση), πρωτεΐνες, βιταμίνες (π.χ. βιταμίνες C και Ε), αμινοξέα και οργανικά οξέα, λιπίδια, μεταλλικά στοιχεία και φυτοχημικά). Παρόλο που τα συστατικά αυτά αποτελούν μικρό μέρος του μελιού, συμβάλλουν σημαντικά στις ευεργετικές επιδράσεις της στην υγεία. Ωστόσο, η χημική σύνθεση μεταξύ των διαφόρων τύπων μελιού ποικίλλει σημαντικά λόγω της βοτανικής και της εντομολογικής προέλευσης, καθώς και των κλιματικών και περιβαλλοντικών συνθηκών.
 
 
Το μέλι Manuka προέρχεται από τον Manuka bush ( Leptospermum scoparium ), ένα ενδημικό φυτό που καλλιεργείται στη Νέα Ζηλανδία. Υπάρχουν αρκετές μελέτες που τεκμηριώνουν την αντιβακτηριακή δράση του μελιού Manuka έναντι διαφόρων βακτηριακών παθογόνων. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες σχετικά με τις αντιβακτηριακές ιδιότητες διαφόρων τύπων μελιού που παράγονται παγκοσμίως έχουν αναφέρει παρόμοια ή ανώτερη αντιβακτηριακή αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με το μέλι Manuka. Αυτά τα ευρήματα έχουν δείξει ότι η περαιτέρω έρευνα θα μπορούσε να εντοπίσει ιατρικά χρήσιμα είδη μελιού που μπορεί να έχουν ξεχωριστά πλεονεκτήματα έναντι του μελιού Manuka.

Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η εξέταση της αντιοξειδωτικής και αντιβακτηριακής δράσης 21 τύπων μελιού που προέρχονται από τον Όλυμπο, περιοχή με μεγάλη φυτική βιοποικιλότητα. Η αντιβακτηριακή δραστικότητα εξετάστηκε έναντι της ανάπτυξης του Staphylococcus aureus ( S. aureus ) και του Pseudomonas aeruginosa ( Ρ. Aeruginosa ) Αυτή συγκρίθηκε με το μέλι Manuka το οποίο χρησιμοποιείται ως εναλλακτικό φάρμακο. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι όλοι οι τύποι μελιού που εξετάστηκαν παρουσίασαν αντιβακτηριακή δράση έναντι του S. aureus και του P. aeruginosa . Το MIC (minimum inhibitory concentration) των δοκιμασμένων τύπων μελιού κατά του S. aureus κυμάνθηκε από 3.125 έως 12.5% ​​(ο / ο), ενώ το MIC του μελιού Manuka καθορίστηκε να είναι 6.25% (ν / ν). Οι τιμές MIC των δοκιμασμένων τύπων μελιού έναντι του P. aeruginosaκυμάνθηκε από 6,25 έως 12,5% (ο / ο) και το MIC του μελιού Manuka προσδιορίστηκε σε 12,5% (ν / ν). Επιπλέον, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η παρουσία υπεροξειδίου του υδρογόνου και πρωτεϊνικών ενώσεων στους τύπους μελιού αντιπροσώπευε, τουλάχιστον εν μέρει, την αντιβακτηριακή δράση. Επιπλέον, η συνολική περιεκτικότητα πολυφαινολικών [TPC (total polyphenolic content)] των τύπων μελιού φάνηκε να συνεισφέρει στην αντιβακτηριακή δράση έναντι του P. aeruginosa . Επιπλέον, μερικοί από τους τύπους μελιού που δοκιμάστηκαν παρουσίασαν ισχυρή δραστικότητα δέσμευσης ελεύθερης ρίζας έναντι των DPPH και ABTS • +ριζικά, που ήταν μεγαλύτερη από εκείνη του μελιού Manuka.
 
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όχι μόνο η ποσότητα αλλά και η ποιότητα των πολυφαινολών ήταν υπεύθυνες για την αντιοξειδωτική δράση. Επιπλέον, τέσσερις τύποι μελιού που παρουσιάζουν μεγάλη αντιοξειδωτική δράση μετατράπηκαν σε σκόνη χρησιμοποιώντας μια μέθοδο ξήρανσης με κατάψυξη. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μετά από μετατροπή σε σκόνη όλοι οι τύποι μέλι, εκτός από έναν, διατήρησαν την αντιοξειδωτική τους δράση, αν και μειώθηκε η TPC (total polyphenolic content) τους. Συνολικά και τουλάχιστον εξ όσων γνωρίζουμε, η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που εξέτασε διεξοδικά τις βιοδραστικές δραστικότητες διαφόρων τύπων μελιού που προέρχονται από το Mt. Αλυμπος.
 
 
Δείτε την πλήρη μελέτη στην σελίδα (in English):
US National Library of Medicine
National Institutes of Health
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6034916/
Πηγές άρθρου:Επικοινωνία
Athens Pallini
15351
healthisbeautyblog@gmail.com
Άρθρα στο Blog
Επιστροφή στο περιεχόμενο